Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 17 sierpnia 2014

Bułeczki drożdżowe z serem i owocami leśnymi lub z cynamonem








Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych... Uwielbiam z nim eksperymentować, a zwłaszcza wtedy, gdy pomysły okazują się strzałem w dziesiątkę... Dzisiaj pokażę wam jak przygotować wspaniałe drożdżowe cudeńka z cynamonem, a także z serem i owocami leśnymi... Tego typu wypieki idealnie nadają się na piknik, do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie, ale oczywiście idealnie sprawdzą się także jako chwila przyjemności przed telewizorem :) Bułeczki są proste w przygotowaniu. Jedynym utrudnieniem jest ciasto drożdżowe, którego zrobienie zajmuje nieco więcej czasu. Jednak uwierzcie mi, że warto wysilić biceps, ponieważ nagroda jest SŁODKA :) Oczywiście polecam :) !!!


Składniki:

Ciasto drożdżowe- przepis
W tym przypadku polecam użyć mąki pszennej pełnoziarnistej, 50 g topionego masła zamiast 100 g i zamienić cukier biały na brązowy.

Zaczyn po wyrośnięciu
Zagniecione ciasto

Nadzienie 1. 
-250 g sera białego półtłustego
-1 żółtko
-łyżeczka esencji waniliowej
- jedno opakowanie cukru wanilinowego
-mieszanka owoców: borówka, maliny, truskawki, wiśnie, jeżyny, jabłka, porzeczka (można użyć w dowolne kombinacji) 
Źródło przepisu na nadzienie serowe

Nadzienie 2.
-cynamon
-cukier brązowy
-topione masło

Wykonanie:
Ciasto przygotować według  przepisu.  Podzielić je na pół. Następnie przygotowujemy serowe nadzienie. Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cukier i żółtko. Mieszamy aż powstanie jednolita masa. 
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (grubość ok. 0,5 cm). Nadzienie serowe układamy wzdłuż  dłuższego boku. Następnie nakładamy owoce. NIE ZA DUŻO ! Całość zawijamy w kształt rolady. 


Następnie kroimy nożem na krążki o szerokości ok.4-3 cm. Bułeczki piec najlepiej w foremce na muffinki. Kiedy rosną nabierają wtedy ładnego okrągłego kształtu, jednak nie jest to oczywiście konieczne. Foremkę wcześniej należy posmarować delikatnie masłem. Bułeczki pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach. 





Drugą połówkę także rozwałkowujemy na prostokąt. Całość smarujemy masłem za pomocą pędzelka. Następnie posypujemy cynamonem i cukrem. Zwijamy od dłuższego boku i rozcinamy tak samo jak poprzednie. Pieczemy tak samo. 



BARDZO WAŻNE JEST, ABY PRZED PIECZENIEM ODSTAWIĆ BUŁECZKI NA 15 MINUT DO PODROŚNIĘCIA.

                                              Smacznego :-) !





                                                   

1 komentarz:

  1. Mmm, pyszne :)
    Ja zawsze formuję bułeczki, i dopiero wtedy włączam piekarnik - idealnie wystarcza im czasu na podrośnięcie :)

    OdpowiedzUsuń