Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych... Uwielbiam z nim eksperymentować, a zwłaszcza wtedy, gdy pomysły okazują się strzałem w dziesiątkę... Dzisiaj pokażę wam jak przygotować wspaniałe drożdżowe cudeńka z cynamonem, a także z serem i owocami leśnymi... Tego typu wypieki idealnie nadają się na piknik, do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie, ale oczywiście idealnie sprawdzą się także jako chwila przyjemności przed telewizorem :) Bułeczki są proste w przygotowaniu. Jedynym utrudnieniem jest ciasto drożdżowe, którego zrobienie zajmuje nieco więcej czasu. Jednak uwierzcie mi, że warto wysilić biceps, ponieważ nagroda jest SŁODKA :) Oczywiście polecam :) !!!
Składniki:
Ciasto drożdżowe- przepis
W tym przypadku polecam użyć mąki pszennej pełnoziarnistej, 50 g topionego masła zamiast 100 g i zamienić cukier biały na brązowy.
![]() |
Zaczyn po wyrośnięciu |
![]() |
Zagniecione ciasto |
Nadzienie 1.
-250 g sera białego półtłustego
-1 żółtko
-łyżeczka esencji waniliowej
- jedno opakowanie cukru wanilinowego
-mieszanka owoców: borówka, maliny, truskawki, wiśnie, jeżyny, jabłka, porzeczka (można użyć w dowolne kombinacji)
Źródło przepisu na nadzienie serowe
Nadzienie 2.
-cynamon
-cukier brązowy
-topione masło
Wykonanie:
Ciasto przygotować według przepisu. Podzielić je na pół. Następnie przygotowujemy serowe nadzienie. Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cukier i żółtko. Mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (grubość ok. 0,5 cm). Nadzienie serowe układamy wzdłuż dłuższego boku. Następnie nakładamy owoce. NIE ZA DUŻO ! Całość zawijamy w kształt rolady.
Następnie kroimy nożem na krążki o szerokości ok.4-3 cm. Bułeczki piec najlepiej w foremce na muffinki. Kiedy rosną nabierają wtedy ładnego okrągłego kształtu, jednak nie jest to oczywiście konieczne. Foremkę wcześniej należy posmarować delikatnie masłem. Bułeczki pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.

Drugą połówkę także rozwałkowujemy na prostokąt. Całość smarujemy masłem za pomocą pędzelka. Następnie posypujemy cynamonem i cukrem. Zwijamy od dłuższego boku i rozcinamy tak samo jak poprzednie. Pieczemy tak samo.
BARDZO WAŻNE JEST, ABY PRZED PIECZENIEM ODSTAWIĆ BUŁECZKI NA 15 MINUT DO PODROŚNIĘCIA.
Smacznego :-) !
Mmm, pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze formuję bułeczki, i dopiero wtedy włączam piekarnik - idealnie wystarcza im czasu na podrośnięcie :)