Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 7 sierpnia 2014

Popcorn w karmelu



Kto z nas nie lubi wyjść do kina lub spędzić czas na własnej kanapie z przyjaciółmi i w towarzystwie dobrego filmu... ? :) Jednak czas będzie nam upływać jeszcze milej, gdy przygotujemy ulubione przekąski. Myślę, że jedną z nich są uwielbiane przez wszystkich kukurydziane chrupki, czyli POPCORN ! Solony, z masłem, z ziołami. Przygotowujemy go na wiele sposobów. Dziś zaproponuję wam Popcorn na słodko. Pierwszy raz spotkałam się z nim w kinie na Ukrainie. Tak bardzo mi posmakował, że postanowiłam zrobić moją własną wersję :) !  Oczywiście polecam !!! :)

Składniki:
- 50 g popcornu (ziaren) lub 50 g popcornu gotowego
- 100 g cukru białego


Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia popcornu. Ja przygotowałam go w specjalnej maszynce jednak oczywiście możecie go zrobić w tradycyjny sposób. Do garnka z grubym dnem wsypujemy ziarna kukurydzy, a następnie wlewamy tyle oleju aby zakrył ziarenka. Następnie przykrywamy garnek przykrywką lub talerzem i podgrzewamy do momentu aż wszystkie ziarna się zamienią w pyszne, białe chrupki :)
Oczywiście dużo lepiej przygotowywać popcorn w maszynce. Zaoszczędzamy czas, a także nie dodajemy oleju, dzięki czemu popcorn jest zdrowszy i o wiele mniej kaloryczny.



Następnie przechodzimy do zrobienia karmelu. Na patelnię wysypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią lub mieszamy jakimś patyczkiem (nie radze mieszać łyżką ponieważ cały cukier będzie oblepiać łyżkę i na niej zostawać). Kiedy cały cukier się rozpuści i nabierze brązowej barwy wsypujemy popcorn i obtaczamy go w karmelu.




















NIE MOŻNA ROBIĆ TEGO RĘKĄ GDYŻ KARMEL JEST BARDZO GORĄCY !!! Następnie przekładamy popcorn do miski lub półmiska.  PRZED JEDZENIEM POPCORN MUSI KONIECZNIE WYSTYGNĄĆ!!!

Po obtoczeniu popcornu może się on mocno pozlepiać dlatego po wystygnięciu należy porozdzielać po palcami. Jednak nie jest to konieczne.
                                                  Polecam ! :-)
Dobra rada:
Umycie naczyń po karmelu jest naprawdę trudne, dlatego trzeba do tego wykorzystać gorącą wodę :) Patelnię i wszystkie inne łyżki itp. należy zalać wrzątkiem i chwilę odczekać. Cukier się rozpuści dzięki czemu wszystkie trudności znikną :) .


Popcorn w karmelu idealnie sprawdzi się podczas oglądania doskonałej komedii lub mrożącego krew w żyłach horroru ...











2 komentarze:

  1. Uuu, "przy "Sierocińcu" to i popcorn w karmelu by mi nie pomógł... Straszny film.
    A karmelowy popcorn uwielbiam i w końcu muszę go sobie sama przygotować :) Może na następny seans filmowy...? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe zgadzam się :) ale na pewno umili każdy seans :) !

      Usuń