Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 15 sierpnia 2014

Kolorki po deszczu, czyli Rainbow Cupcakes


Chyba każdy jako dziecko lubił ją podziwiać... Kiedy tylko przestało padać... Wychodziło słońce... I biegiem do okna, nos przytknięty do szyby i oczekiwanie... Oczywiście mowa o naszej ulubionej tęczy :) Dzisiaj pokaże wam jak wykonać małe tęczowe cudeńka :) Idealne na dziecięce imprezy takie jak urodziny i inne... 
Przepis ze szczególną dedykacją i najlepszymi życzeniami dla mojej przyjaciółki Marysi :* .

Polecam !!!

Składniki:
Muffinki czekoladowe
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru 
-2 łyżki kakao
-szczypta soli
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szklanka mleka
-1/2 kostki masła
-2  jajka
-łyżka startej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Krem:
-600 ml śmietanki kremówki 30 %
- cukier puder
-esencja waniliowa
-2 x śmietan-fix
-niebieski barwnik 
-żelki paski (ja użyłam "zozole" helo-żelo rainbow kwaśne)

Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od zrobienia muffinek. W jednej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. 


















Następnie mokre wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy do momentu aż powstanie gładka, jednolita masa. Ciasto nie może być za gęste. Powinno powoli spływać z łopatki/łyżki. Jeśli wyjdzie za gęste do ciasta należy dolać troszkę mleka lub jeśli masa będzie za płynna dodać jeszcze mąki.






Następnie napełniamy papilotki do muffinek do 2/3 wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka pieczemy około 20-25 minut (do suchego patyczka).  Po upieczeniu wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. 
PRZED DEKOROWANIEM CIASTECZKA MUSZĄ KONIECZNIE WYSTYGNĄĆ !!!

Zaczynamy robić krem. Śmietankę ubijamy. Następnie dodajemy śmietan fix, wanilię i cukier puder ( nie jestem w stanie powiedzieć ile dokładnie, ale u mnie było to ok. 5 łyżeczek. Krem musi być dość słodki ponieważ muffinki czekoladowe są mało słodkie). Z całości oddzielamy trzy łyżki bitej śmietany ( biała będzie nam potrzebna do późniejszej dekoracji) Następnie do całości dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy, aby masa miała jednolity niebieski kolor. 



Oba kremy przekładamy do woreczków z dużą gwieździstą końcówką. 
Na muffinki wyciskamy niebieski krem tworząc stożki (nie za wysokie). Następnie żelki przycinamy w taki sposób aby otrzymać ok.10 cm paski. Końcówki pasków wkładamy w stożek i formujemy łuk. Przy podstawach naszej "tęczy" wyciskami troszkę białego kremu. Oprócz dekoracji jest to także dodatkowe podtrzymanie "tęczy". Na końcu całość można posypać złotą posypką lub jadalnym brokatem :).
Wstawiamy do lodówki, aby krem się schłodził.



Dobra rada: Przed wyciskaniem stożków warto wstawić rękawy z kremem do lodówki. Dzięki temu krem jeszcze bardziej zgęstnieje przez co stożki  będą miały o wiele ładniejszą formę :).Tego typu cupcakesy dość ciężko przetransportować w taki sposób, aby się nie uszkodziły, dlatego najlepiej przygotowywać je na miejscu.

                                                   Smacznego :-) !

                                                           
                                       


    Źródło pomysłu


2 komentarze:

  1. Śliczne Ci wyszły! Ja próbowałam zrobić je na urodziny córki pod koniec lipca, ale za cholerę te żelki nie chciały stać jak tęcza:( Normalnie od razu klapły. Nie wiem czy to wina innej marki żelków czy trwających wtedy mega upałów (33st!). Ale Twoje wyszły jak z bajki:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Myślę że problemem nie była temperatura, ale długość żelków... Może po prostu były za długie i dlatego nie chciały stać. Ja musiałam je dwa razy przycinać ponieważ za pierwszym razem za mało je skróciłam i tez mi opadały...
      pozdrawiam :D

      Usuń