Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 6 kwietnia 2014

Pithivier cake, czyli francuskie ciasto migdałowe




Pithivier cake to deser z ciasta francuskiego i migdałów. Jest to tradycyjny wypiek przygotowywany we Francji z okazji święta Trzech Króli. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jego nazwa pochodzi od małego miasteczka obok Paryża- Pithiviers.    Polecam ! :)

Źródło: Ciasto Pithivier

Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego (oczywiście może być gotowe kupne :)
-łyżka miękkiego masła
-szklanka zmielonych migdałów
-100 g płatków migdałowych podprażonych na patelni
- 2 jajka
-pół szklanki cukru brązowego.

Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce.

Płat ciasta francuskiego składamy na pół tak aby na środku  powstało zgięcie. Rozkładamy na blacie. Wykładamy na jedną połówkę masę migdałową. Od brzegów ciasta zostawiamy odstęp na 1 cm. 


Brzegi smarujemy żółtkiem. Przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy ciasto przy pomocy widelca. Następnie na górze ostrym nożem lekko nacinamy ciasto rysując linie wychodzące ze środka. Na środku trzeba zrobić niewielką dziurkę. Jest to konieczne gdyż będzie tamtędy wychodzić para.

Całość wstawiamy na godzinę do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wstawiamy ciasto na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut.

Po wyjęciu ciasto posypujemy cukrem pudrem .

                                                                  Smacznego :-)


2 komentarze:

  1. ohooooo, to jest właśnie to <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Galette de roi!Z ciastem wiąże się szereg zabaw: kroi najstarsza osoba z grupy, rozdziela najmłodsza. I najfajniejsze: w cieście jest małą figurka, kto ją znajdzie bęzdie miał szczęście cały rok!

    OdpowiedzUsuń