Przepis na to ciasto pochodzi od Nigelli Lawson. Muszę
przyznać, że ma ono dość specyficzny smak i dlatego nie każdemu może przypaść
do gustu. Uważam jednak ze kto nie ryzykuje nie zyskuje :) Ja uwielbiam to ciasto i
dlatego zachęcam was do wypróbowania tego przepisu ! Polecam !
Składniki:
-3 średniej wielkości pomarańcze ( 400 g) Ja użyłam czerwonych pomarańczy ale nie jest to konieczne
-6 jajek
-225 g cukru
-250 g mielonych migdałów
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
-250 g serka mascarpone
-200 ml śmietanki kremówki
-2 łyżeczki cukru pudru
- śmietan fix
- cukier wanilinowy
-esencja waniliowa
Wykonanie:
Pomarańcze BARDZO dokładnie umyć . Następnie w całości (
ze skórką) wkładamy do garnka z woda i gotujemy pod przykryciem 2 godziny.
Następnie odsączamy i studzimy. Wystudzone pomarańcze miksujemy na papkę.
Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Dno formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.
Pieczemy około godziny w 175 stopniach na dolnej półce ( do tzw. suchego patyczka). Jeśli patyczek nadal jest mokry ciasto trzeba piec dłużej. Jeśli wierzch zacznie się przypalać trzeba przykryć go folią aluminiową.
Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Dno formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną.
Pieczemy około godziny w 175 stopniach na dolnej półce ( do tzw. suchego patyczka). Jeśli patyczek nadal jest mokry ciasto trzeba piec dłużej. Jeśli wierzch zacznie się przypalać trzeba przykryć go folią aluminiową.
Śmietankę ubijamy. Dodajemy śmietan fix, cukier i wanilię. Następnie DO serka mascarpone dodajemy bitą śmietanę ( nie na odwrót ! ) Jeśli krem nie jest wystarczająco słodki dodajemy więcej cukru. Ciasto można dodatkowo posypać prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz