Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 10 lutego 2014

Orange Cake


 

Przepis na to ciasto pochodzi od Nigelli Lawson. Muszę przyznać, że ma ono dość specyficzny smak i dlatego nie każdemu może przypaść do gustu. Uważam jednak ze kto nie ryzykuje nie zyskuje :)  Ja uwielbiam to ciasto i dlatego zachęcam was do wypróbowania tego przepisu !  Polecam !

Składniki:
-3 średniej wielkości pomarańcze ( 400 g) Ja użyłam czerwonych pomarańczy ale nie jest to konieczne 
-6 jajek
-225 g cukru
-250 g mielonych migdałów
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
-250 g serka mascarpone
-200 ml śmietanki kremówki
-2 łyżeczki cukru pudru
- śmietan fix
- cukier wanilinowy
-esencja waniliowa


Wykonanie:
Pomarańcze BARDZO dokładnie umyć . Następnie w całości ( ze skórką) wkładamy do garnka z woda i gotujemy pod przykryciem  2 godziny. Następnie odsączamy i studzimy. Wystudzone pomarańcze miksujemy na papkę. 

Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Dno formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. 


Pieczemy około godziny w 175 stopniach na dolnej półce ( do tzw. suchego patyczka). Jeśli patyczek nadal jest mokry ciasto trzeba piec dłużej. Jeśli wierzch zacznie się przypalać trzeba przykryć go folią aluminiową.

Śmietankę ubijamy. Dodajemy śmietan fix, cukier i wanilię. Następnie DO serka mascarpone dodajemy bitą śmietanę ( nie na odwrót ! ) Jeśli krem nie jest wystarczająco słodki dodajemy więcej cukru. Ciasto można dodatkowo posypać prażonymi płatkami migdałów.
                                                                           Smacznego :-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz