Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 16 marca 2014

Ciasto Drożdżowe

Uwielbiam zapach, który unosi się w kuchni w trakcie pieczenia ciasta drożdżowego... Możemy z niego przygotować całe mnóstwo pyszności... Cynamonowe bułeczki, rogaliki z różą, babki i wiele innych. Niestety robienie go nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy... Długotrwałe wyrabianie ciasta może dać mocno w kość, ale nagroda jest warta wysiłku!  Polecam :)

Składniki:
Zaczyn:
- szklanka ciepłego mleka
-25 g mokrych drożdży
-łyżka mąki
-łyżka cukru
oprócz tego:
-2  żółtka
- 1 jajko
-450 g mąki pszennej ( możemy też użyć pszennej pełnoziarnistej, jednak trzeba liczyć się z tym, że ciasto będzie  ciemniejsze)
-100 g cukru 
-100 g bardzo miękkiego masła


Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy zaczyn. Do  miski wlewamy mleko. Dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników. Całość  mieszamy, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Potem przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby całość "urosła". Nie należy tego przedłużać, ponieważ zaczyn opadnie i całość będzie do wyrzucenia.


Zaczyn zaraz po przygotowaniu
Zaczyn po 30 minutach (charakterystyczny grzybek)

                  

















Kiedy w misce powstanie tzw. grzybek możemy kontynuować. 
Teraz czeka nas najcięższa część. Dodajemy mąkę, cukier i żółtka.
Zaczynamy ugniatać jedną ręką. Na zmianę ugniatamy palcami i uderzamy pięścią. 
Mi wyrobienie zajęło 30 minut. 
Ciasto jest gotowe kiedy zaczyna odklejać się od ścianek miski i od palców.. Teraz dodajemy masło. Po jego dodaniu ugniatamy ciasto jeszcze jakieś 10 minut. Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Według innych przepisów ciasto powinno być zwarte i dawać się uformować w kule jednak nie jest to prawda. Ciasto, które jest miękkie jest dużo lepsze i ładniej rośnie. Jest także bardzo puszyste po upieczeniu co sprawia że jego smak jest niesamowity.
Ciasto jest gotowe :) Ostatni etap to odstawienie ciasta do wyrośnięcia

Jeśli chcemy wykorzystać ciasto od razu po przygotowaniu, to przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Kiedy podwoi swoją objętość należy je wyjąć z miski i chwilę ugniatać na stolicy posypanej mąką.

Jeśli chcemy coś przygotować z ciasta np. na drugi dzień to przykrywamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki ( im chłodniej tym ciasto dłużej rośnie). Jest to dobry sposób, kiedy chcemy przygotować drożdżowe wypieki na śniadanie.


Dobra rada : Nie należy dawać do ciasta więcej  niż 450 g mąki. Im więcej jej dodamy, tym mniej miękkie i puszyste będzie ciasto.
Tak samo z cukrem. Nie więcej niż 150 g. Zbyt słodkie ciasto słabo rośnie.
W czasie wyrabiania może nam się wydawać że mąki jest za mało, jednak trzeba cierpliwie ugniatać i czekać aż ciasto zacznie odklejać się od ręki :)

Przykładowe wypieki z ciasta drożdżowego:

Drożdżowe po "francusku", czyli ślimaki z makiem




Bułeczki drożdżowe z serem i owocami leśnymi lub z cynamonem



Panettone



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz