Składniki:
Zaczyn:
- szklanka ciepłego mleka
-25 g mokrych drożdży
-łyżka mąki
-łyżka cukru
oprócz tego:
-2 żółtka
- 1 jajko
-450 g mąki pszennej ( możemy też użyć pszennej pełnoziarnistej, jednak trzeba liczyć się z tym, że ciasto będzie ciemniejsze)
-100 g cukru
-100 g bardzo miękkiego masła
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy zaczyn. Do miski wlewamy mleko. Dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników. Całość mieszamy, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Potem przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby całość "urosła". Nie należy tego przedłużać, ponieważ zaczyn opadnie i całość będzie do wyrzucenia.
![]() |
Zaczyn zaraz po przygotowaniu |
![]() |
Zaczyn po 30 minutach (charakterystyczny grzybek) |
Kiedy w misce powstanie tzw. grzybek możemy kontynuować.
Teraz czeka nas najcięższa część. Dodajemy mąkę, cukier i żółtka.
Zaczynamy ugniatać jedną ręką. Na zmianę ugniatamy palcami i uderzamy pięścią.
Mi wyrobienie zajęło 30 minut.
Ciasto jest gotowe kiedy zaczyna odklejać się od ścianek miski i od palców.. Teraz dodajemy masło. Po jego dodaniu ugniatamy ciasto jeszcze jakieś 10 minut. Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Według innych przepisów ciasto powinno być zwarte i dawać się uformować w kule jednak nie jest to prawda. Ciasto, które jest miękkie jest dużo lepsze i ładniej rośnie. Jest także bardzo puszyste po upieczeniu co sprawia że jego smak jest niesamowity.
Ciasto jest gotowe :) Ostatni etap to odstawienie ciasta do wyrośnięcia
Jeśli chcemy wykorzystać ciasto od razu po przygotowaniu, to przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Kiedy podwoi swoją objętość należy je wyjąć z miski i chwilę ugniatać na stolicy posypanej mąką.
Jeśli chcemy coś przygotować z ciasta np. na drugi dzień to przykrywamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki ( im chłodniej tym ciasto dłużej rośnie). Jest to dobry sposób, kiedy chcemy przygotować drożdżowe wypieki na śniadanie.
Dobra rada : Nie należy dawać do ciasta więcej niż 450 g mąki. Im więcej jej dodamy, tym mniej miękkie i puszyste będzie ciasto.
Tak samo z cukrem. Nie więcej niż 150 g. Zbyt słodkie ciasto słabo rośnie.
W czasie wyrabiania może nam się wydawać że mąki jest za mało, jednak trzeba cierpliwie ugniatać i czekać aż ciasto zacznie odklejać się od ręki :)
Przykładowe wypieki z ciasta drożdżowego:
Drożdżowe po "francusku", czyli ślimaki z makiem
Bułeczki drożdżowe z serem i owocami leśnymi lub z cynamonem
Panettone
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz