Cupcakes'y w mojej kuchni od zawsze zajmują czołowe miejsce :) Ostatnio pomyslałam sobie że czas na stworzenie cupcakes'ów w zupełnie innym stylu. Ten deserek jest wprost idealny dla wielbicieli czekolady. A co najważniejsze, łączy w sobie jej trzy rodzaje: białą, gorzką i mleczną. Po prostu ideał ! Muszę przyznać że są nieco pracochłonne ale uważam że sa warte zachodu :) Polecam ! :)
Składniki:
MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 40 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 50 g startej białej czekolady
MUFFINKI Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 40 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 50 g startej mlecznej czekolady
MUFFINKI Z GORZKĄ CZEKOLADĄ
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 40 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 50 g startej gorzkiej czekolady
-łyżka kakao
KREM
- 200 ml śmietanki kremówki
- 50 g roztopionej białej czkekolady
- 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Każde muffinki przygotowuje się tak samo. W jednej misce mieszamy wszytskie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. następnie łączymy ze sobą obie masy i przelewamy do foremek ( ciasto nie powinno być zbyt gęste! ) Pieczemy w temp. 200 stopni około 20 minut ( do tzw. suchego patyczka)
Czekoladę białą i mleczną topimy w kąpieli wodnej w odzielnych rondelkeach ( do rondelków wlewamy wodę i na to stawiamy miseczkę z czekoladą. Czekamy az czekolada się rozpuiści) . Ubijamy bitą śmietanę. Uwaga! Zanim dodamy czekoladę do śmietany musi ona całkowicie wystygnąć poniewaz cała masa może się zważyć a wtedy całość jest do wyrzucenia.
Bitą smietanę dzielimy na pół. do jednej miseczki dodajemy gorzką czekolade i łyżeczkę cukru pudru a do drugiej dodajemy czekoladę białą. Już bez cukru ponieważ czekolada biała jest bardzo słodka. Delikatnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę .
Muffinki przecinamy wzdłuż w dwóch miejscach.
Następnie składamy muffinki tak aby każda warstwa miała inny smak.
Pomiędzy warstwy ciastka wyciskamy krem z białej i gorzkiej czekolady.
"Złożone" cupcakes'y posypujemy lekko cukrem pudrem lub np. jadalnym brokatem. Na samej górze możemy wycisnąć stożek z kremu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz