Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Potrójnie czekoladowe cupcakes'y



Cupcakes'y w mojej kuchni od zawsze zajmują czołowe miejsce :) Ostatnio pomyslałam sobie że czas na stworzenie cupcakes'ów w zupełnie innym stylu. Ten deserek jest wprost idealny dla wielbicieli czekolady. A co najważniejsze, łączy w sobie jej trzy  rodzaje: białą, gorzką i mleczną. Po prostu ideał !  Muszę przyznać że są nieco pracochłonne ale uważam że sa warte zachodu  :) Polecam !  :)

Składniki:

MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

-  szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 40 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 50 g startej białej czekolady


MUFFINKI Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ

-  szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 40 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 50 g startej mlecznej czekolady

MUFFINKI Z GORZKĄ CZEKOLADĄ

-  szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 40 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 50 g startej gorzkiej czekolady
-łyżka kakao

KREM 

- 200 ml śmietanki kremówki
- 50 g roztopionej białej czkekolady
- 50 g roztopionej gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE

Każde muffinki przygotowuje się tak samo. W jednej misce mieszamy wszytskie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. następnie łączymy ze sobą obie masy i przelewamy do foremek ( ciasto nie powinno być zbyt gęste! ) Pieczemy w temp. 200 stopni około 20 minut ( do tzw. suchego patyczka)


Czekoladę białą i mleczną topimy w kąpieli wodnej w odzielnych rondelkeach ( do rondelków wlewamy  wodę i na to stawiamy miseczkę z czekoladą. Czekamy az czekolada się rozpuiści) . Ubijamy bitą śmietanę. Uwaga! Zanim dodamy czekoladę do śmietany musi ona całkowicie wystygnąć poniewaz cała masa może się zważyć a wtedy całość jest do wyrzucenia. 
Bitą smietanę dzielimy na pół. do jednej miseczki dodajemy gorzką czekolade i łyżeczkę cukru pudru a do drugiej dodajemy czekoladę białą. Już bez cukru ponieważ czekolada biała jest bardzo słodka. Delikatnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę .

Muffinki przecinamy wzdłuż w dwóch miejscach. 

Następnie składamy muffinki tak aby każda warstwa miała inny smak. 

Pomiędzy warstwy ciastka wyciskamy krem z białej i gorzkiej czekolady.

"Złożone" cupcakes'y posypujemy lekko cukrem pudrem lub np. jadalnym brokatem. Na samej górze możemy wycisnąć stożek z  kremu 
                                                                    Smaczego :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz