Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 14 września 2014

Wariacja karmelowo-bananowa czyli Banoffee Pie


Wbrew powszechnej opinii ten wspaniały deser po raz pierwszy nie został przygotowany w USA, lecz w Wielkiej Brytanii. Kruchy, lekko czekoladowy spód; ciągnące toffi; puszysta bita śmietana i słodkie banany... To chyba wystarczający argument :) Ciasto jest proste w przygotowaniu. Pracy wymaga tylko zrobienie masy karmelowej. W niektórych przepisach wykorzystywana jest gotowa masa krówkowa z puszki, ale uwierzcie mi, że warto poświęcić nieco więcej czasu na zrobienie masy samemu, gdyż efekt jest nie do porównania... Oczywiście polecam ! :) 

Przepis pochodzi z programu "Kudłaci kucharze i przeboje brytyjskiej kuchni"

Składniki:
SPÓD
-opakowanie ciastek owsianych z czekoladowym spodem (ok. 250 g)
-80 g stopionego masła
MASA KARMELOWA
-120 g brązowego cukru
-120 g masła
-puszka słodzonego skondensowanego mleka
KREM
-400 ml śmietanki kremówki 30 %
-4 dojrzałe banany
-łyżka soku z cytryny
-ekstrakt waniliowy
-śmietan-fix

DEKORACJA
-50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Ciastka kruszymy na drobne okruchy. Można to zrobić w malakserze albo ręcznie. Nie trzeba rozdrabniać ciastek za mocno.
Następnie wlewamy do ciastek stopione masło i łączymy całość. Wylewamy ciastka do formy ( KONIECZNIE MUSI BYĆ Z WYJMOWANYM DNEM ! ) Wyrównujemy spód i wstawiamy do lodówki na ok godzinę aby spód dobrze zastygł. 



Kiedy spód będzie gotowy przechodzimy do wykonania masy karmelowej. W garnuszku umieszczamy cukier i masło. Czekamy aż wszystko się rozpuści i utworzy jednolitą masę. Dodajemy mleko. Czekamy aż całość się zagotuje, a następnie gotujemy jeszcze jakieś 5-7 minut. Wylewamy masę na gotowy spód i odstawiamy do wystygnięcia. Potem wkładamy do lodówki (najlepiej zostawić tam ciasto na noc).
Przechodzimy do wykonania kremu. Ubijamy śmietankę na sztywno. Dodajemy ekstrakt i śmietan fix. Dwa banany kroimy po skosie na plasterki ( nie za cienko). Wrzucamy do śmietany i mieszamy całość.

Wyjmujemy spód z lodówki. Nożem oddzielamy go od formy. Następnie zdejmujemy ze spodu i umieszczamy na paterce lub płaskim talerzu.  Dwa pozostałe banany kroimy w taki sam sposób, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na spodzie.Następnie wykładamy na ciasto krem.

Ciasto jest już gotowe, jednak zachęcam was do udekorowania go dodatkowo czekoladowymi rurkami.Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Następnie wylewamy ją na papier do pieczenia i rozsmarowujemy specjalną szpatułką lub plastikową łopatką. 



Trzeba zaczekać aż czekolada zastygnie ale nadal będzie miękka. Trudno wyczuć ten moment ale praktyka czyni mistrza :) Następnie za pomocą szpatułki należy ją lekko zeskrobać. Na początku rureczki mogą nie być idealną, ale nie przejmujcie się jeśli nie wyjdą. Następnym razem na pewno będzie lepiej :)


                                                                                                 Smacznego :-)








2 komentarze:

  1. Banoffee to zdecydowanie mój ulubiony deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OOOOJ taaaaaak :) Bałam się że wyjdzie za słodki, ale niespodziewanie cały torcik zniknął przez sobotę i pół niedzieli :)

      Usuń