Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 16 października 2014

Drożdżowe po "francusku" czyli ślimaki z makiem


Jak już kiedyś wspominałam ciasto drożdżowe należy do moich ulubionych. Uwielbiam z nim eksperymentować i łączyć z różnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam dla was drożdżowe "ślimaczki" z makiem polane białym lukrem. Smak jest naprawdę cudowny, Delikatne, puszyste ciasto wspaniale współgra ze słodką masą makową. Oczywiście polecam :) !

Składniki:
Dokładny przepis na ciasto znajdziecie tutaj.

Dodatkowo:
Masa makowa
125 g zmielonego maku gotujemy ze 1/3 szklanką mleka. Czekamy aż mak wchłonie cały płyn. Jeśli zostanie nieco mleka należy odsączyć masę. Następnie odstawiamy całość do wystygnięcia. Dodajemy jedno MAŁE jajko i trzy łyżeczki cukru pudru. Całość mieszamy. Masa powinna być dość słodka dlatego w razie potrzeby nalezy dodać więcej cukru.

Lukier
- 1 białko (najlepiej wykorzystać te oddzielone od żółtek. Nie potrzebujemy dużej ilość lukru ok.2 łyżek, dlatego najlepiej użyć mniej więcej łyżeczkę białek. Jedno całe to o wiele za dużo.)
-cukier puder 

Wykonanie:
Ciasto przygotowujemy według przepisu. Następnie dzielimy je na 6 części. Z każdej części formujemy wałeczek o długości ok. 20 cm. Później dodatkowo rozwałkowujemy każdy na szerokość ok. 5 cm.


Wzdłuż ciasta układamy mak (jeśli chcecie możecie również dodać rodzynku lub skórkę pomarańczową). Tak przygotowany pas ciasta układamy na blasze do pieczenia formując z nich spiralny kształt . Krawędź ciasta należy delikatnie zlepić z bokiem ciastka (unikniemy w tedy rozwinięcia się ciasta w trakcie pieczenia). Gotowe drożdżówki należy odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170/180 stopni. 




Ciastka pieczemy ok. 20 minut ( w zależności od piekarnika ten czas może się nieco skrócić lub wydłużyć. Stopień wypieczenia najlepiej sprawdzać patyczkiem. Jeśli po wbiciu i wyjęciu patyczek/wykałaczka jest suchy to ciasto jest gotowe.)

Przygotowanie lukru jest bardzo proste. Do białek dodajemy cukier i mieszamy, aż całość utworzy jednolitą masę. Lukier nie może być za gęsty. Powinien spływać z łyżki. 


Kiedy drożdżówki nieco przestygnął polewamy je gotowym lukrem.

                                                    Smacznego :-) !






3 komentarze: