Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 19 kwietnia 2014

Panettone


Panettone- rodzaj babki pochodzącej z Mediolanu i spożywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka. W trakcie przygotowywania ciasto nabiera specyficznej puszystej konsystencji. W wariancie podstawowym zawiera kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki. Idealnie sprawdzi się w roli babki drożdżowej na wielkanocnym stole.Tradycyjnie Panettone przygotowuje się w specjalnych papierowych foremkach jednak ciasto możemy przygotować w dowolnej formie.
 

Polecam :)

Składniki:
Zaczyn:
-120 ml ciepłego mleka
-15 g świeżych drożdży
-1 łyżka cukru
-1 łyżka mąki pszennej

Ciasto:
-100 g miękkiego masła
-2 jajka
-2 żółtka
-1/3 szklanki cukru
-3 szklanki mąki
-pół łyżeczki soli
-szklanka rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( najlepiej użyć 2/3 szklanki rodzynek i 1/3 szklanki skórki)
-cukier puder z prawdziwą wanilią.

Wykonanie:
Przygotowujemy zaczyn.Drożdże rozpuszczamy w mleku. Następnie dodajemy cukier i mąkę. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny (aż powstanie "grzybek").
Następnie dodajemy mąkę, sól, cukier i jaka. Zagniatamy ciasto do momentu aż będzie odklejać się od palców. Potrwa to ok. pół godziny. Następnie dodajemy masło i dalej zagniatamy aż całość utworzy gładką masę. Odstawiamy do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość).

Następnie dodajemy rodzynki, skórkę i zagniatamy chwilę ciasto aż bakalie będą równomiernie rozłożone w cieście.
Przekładamy do formy wysmarowanej masłem ( ciasto powinno zajmować 2/3 formy.) 

Odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy ciasto i pieczemy 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok pół godziny.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia a potem wyjmujemy z formy.
                                                                  Smacznego :-)



3 komentarze:

  1. Jako że nie mamy kontaktu mailowego, informujemy tą drogą.
    W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. a gdzie są nowe przepisy

    OdpowiedzUsuń
  3. Blog został na razie zawieszony... nowe przepisy pojawia sie na poczatku wrzesnia. :)

    OdpowiedzUsuń