Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 16 marca 2014

Placek drożdżowy z makiem


Dzisiaj pokaże wam jak wykorzystać ciasto drożdżowe z wcześniejszego postu. Jest to nietypowe połączenie składników, jednak z mojego doświadczenia wiem, że to właśnie te z pozoru nie pasujące do siebie składniki tworzą idealne desery. 
Ten placek możemy przygotować na dwa sposoby: z wiśniami lub z powidłami śliwkowymi.
Zachęcam do wypróbowania przepisu :)

Składniki:
Masa makowa:
-200 g mielonego suchego maku ( do kupienia w lepszych sklepach spożywczych)
-pół szklanki mleka
-2 białka
-2 łyżki cukru
Krem śmietankowy:
-350 g serka śmietankowego
-kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
-cukier wanilinowy (1 opakowanie)
-2  żółtka
Do wyboru:
-Powidła śliwkowe
-wiśnie w soku własnym (duży słoik)

Ciasto drożdżowe: przepis

Przepis na placek pochodzi z książki "Backen- die kleine Schule" - Mała szkoła pieczenia

Wykonanie:
Mak zalewamy mlekiem. Dodajemy cukier. Stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż mak wchłonie cały płyn. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ubijamy białka i mieszamy z makiem.
Serek łączymy z resztą składników ( żółtka, cukier itd.)
Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia ( moja blacha ma 35 cm x 38 cm).



Następnie ukośnie układamy porcje każdej z mas (serek > mak > wiśnie)


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-40 minut.
                                                                        Smacznego :-)















1 komentarz: