Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 6 marca 2014

"Włoska" tarta


Każdy zna tradycyjne połączenie jabłek i cynamonu... Ale czy wiedzieliście że ta wspaniała przyprawa równie rewelacyjnie smakuje w połączeniu z orzechami włoskimi? Dzisiaj pokaże wam, jak zrobić tartę z orzechami włoskimi w roli głównej. Delikatny, kruchy spód i chrupiący, orzechowo-waniliowy wierzch...
Musicie tego spróbować :) Polecam ! 

Ciasto:
-300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-200 g masła (pokrojone na kawałki)
-100 g cukru pudru
-3 żółtka
-pół łyżeczki cukru
-łyżeczka mielonego cynamonu

Masa orzechowa:
-220 g łuskanych orzechów włoskich 
-3 jajka
-50 g roztopionego, wystudzonego masła
-2 łyżki cukru
-cukier brązowy do posypania
-ekstrakt waniliowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki  na ciasto umieszczamy w dużej misce i zagniatamy. Początkowo może się wydawać, że suchych składników jest zbyt dużo, jednak nie należy się tym przejmować, tylko cierpliwie cały czas ugniatać, aż masło dobrze połączy się z mąka, cukrem i żółtkami. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 1h  do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy, układamy na formie i dociskamy do brzegów. Odcinamy ciasto przy brzegach. Następnie dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę lub specjalne kulki dla obciążenia, aby ciasto nie urosło. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Następnie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze przez 5 minut.

 Z ciasta, które odcięliśmy od brzegów formujemy kulę. Rozwałkowujemy i rozcinamy radełkiem na paski o szerokości 1 cm.

Orzechy podprażamy na patelni. Następnie jajka łączymy z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Na ciasto wykładamy orzechy. Polewamy masą jajeczną. Następnie układamy paski z ciasta w kratkę. Wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po 15 minutach pieczenia przekładamy ciasto ze środkowej półki na wyższą aby wierzch się przyrumienił.
                                                                     
                                                                    Smacznego :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz