Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 13 października 2014

Wafle mocno waniliowe


Dziś pokaże Wam jak łatwo i szybko przygotować domowe wafelki. Możemy zwijać je w rurki lub formować rożki do lodów. Do tego przepisu konieczne jest posiadanie wafelnicy. Wypróbowałam kilka przepisów i trafiłam w końcu na idealny. Możecie być pewni, że wafelki na pewno się udadzą Przepis pochodzi z rosyjskiej strony kuking.net .

Składniki:
- 3 małe lub 2 duże jajka
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 65 g topionego masła
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1 cukier wanilinowy
- można również dodać ziarenka z jednej laski wanilii

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 20 wafelków o średnicy ok.10 cm .

Wykonanie:
Zaczynamy od ubicia jajek z cukrem i wanilią. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko i stopione, wystudzone masło. Całość mieszamy łyżką lub łopatką. Główną wadą innych przepisów była konsystencja. Według ich treści masa powinna być rzadka i ściekać z łyżki/łopatki. Kolejnym błędem była zbyt mała ilość masła, gdyż to właśnie ono nadaje waflom kruchość. Ciasto według mojego przepisu powinno przypominać śmietanę.






Rozgrzewamy wafelnicę. Przed pieczeniem pierwszego wafla należy posmarować powierzchnię olejem za pomocą pędzelka. Następnie powtarzać tę czynność przy co trzecim waflu.
Na rozgrzaną powierzchnię wylewamy łyżkę ciasta. Kiedy z urządzenia przestanie wydostawać się para czekamy jeszcze jakieś 10-15 sekund i wyjmujemy wafel za pomocą łopatki. 



Bardzo ważne jest by po wyjęciu kłaść je na równej powierzchni (najlepiej na kratce) lub od razu formować bądź wycinać kształty foremką do ciastek.



Wafle po wyjęciu są miękkie ale bardzo szybko twardnieją, dlatego jest to tak ważne. 
Gotowe wafle możemy podawać jako rurki z bitą śmietaną, dodatek do lodów itp. Warto puścić wodzę fantazji :)
                                                                                                            Smacznego ! :-) 






7 komentarzy:

  1. w takim razie z pewnością wypróbuję Twój przepis! myślę, że idealnie sprawdzą jako samodzielna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak ... :3 szczególnie z jakimś dobrym smarowidełkiem :3 ulubiony dżemik albo masa toffi :)

      Usuń
  2. Wyjda moze takie chrupiace wafelki (chcialabym zrobic stozki do lodow) na "opiekaczu w paski"? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo wiem co ma Pani na myśli mówiąc "opiekacz w paski " :/ ... Jeśli chodzi o inne urządzenia to nigdy nie próbowałam robić wafelków za ich pomocą ale zawsze można spróbować :)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Która hurtownia gastronomiczna posiada w swojej sprzedaży takie wafle? Zależy mi na tej informacji.

    OdpowiedzUsuń