Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 19 lutego 2014

Granola - domowe muesli



Od jakiegoś czasu na blogu pojawiają się same słodkości :3 Tym razem czas na coś zdrowszego :) ... Zaproponuję wam dzisiaj granolę. Nazwa pochodzi z języka włoskiego- zdrobnienie od grano: zboże, pszenica. Granolę według mnie najlepiej podawać z jogurtem naturalnym lub zalaną gorącym mlekiem. Jest to świetny zamiennik niezdrowych płatków śniadaniowych. Oczywiście polecam ! :)

Składniki:
-250 g płatków owsianych górskich ( nie ekspresowe)
-5 jabłek szara  reneta ( lub inne które łatwo się rozpadają w czasie pieczenia)
-4 łyżki miodu
-200 g rodzynek
-100 g :  sezamu
                 maku 
                 pestek dyni
                 orzechów włoskich
                 orzechów laskowych
                 siemienia lnianego
                 migdałów

Wykonanie:
Mieszamy wszystkie ziarna, orzechy i pestki. Następnie na dużych oczkach ścieramy jabłka (wcześniej obrane). Dodajemy miód. Teraz trzeba wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej zrobić to rękami :) 



Całą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Granolę pieczemy w 170 stopniach około 45 minut. Co 15 minut należy całą masę przemieszać, aby równomiernie się upiekła ! Jest to bardzo ważne. 

Granola powinna być lekko brązowa,przyrumieniona. Nie może być zbyt upieczona ponieważ będzie bardzo twarda. Potem dodajemy rodzynki. Nie dodajemy ich przed pieczeniem, ponieważ spaliłyby się.

                                                                     Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz