Mazurek to tradycyjna potrawa świąteczna kuchni polskiej. Sporządza się je z różnego rodzaju ciast: kruchego, biszkoptowego, makaronikowego, marcepanowego i przekłada masami, marmoladą i dżemem. Powierzchnię dekoruje się lukrem i zdobi owocami i bakaliami. Dzisiaj zaproponuję wam mazurek, który wykonałam na podstawie przepisu na Ciasteczka krakowskie
Polecam :) .
Składniki
Kruche ciasto:
-100 g zimnego masła
-65 g cukru pudru
-165 g mąki orkiszowej
-1 żółtko
-kilka łyżek konfitury różanej (najlepiej użyć płatków róży ucieranych z cukrem)
Wszystkie składniki zagnieść. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt suche i nie będzie się kleić trzeba dodać troszkę wody ok. łyżki. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok.0,5 cm.
Tak przygotowane ciasto należy ponakłuwać widelcem i schłodzić przez pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i podpiec przez 15 minut. Odstawić do wystygnięcia. Schłodzone czubiasto posmarować warstwą dżemu.
Beza orzechowa:
-3 białka
-150 g cukru
-120 g (migdałów i orzechów laskowych) drobno posiekanych i podprażonych na patelni
-60 g maki pszennej
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodać orzechy i migdały i delikatnie wymieszać. Pianę bezową umieścić w garnku i podgrzewać do temperatury około 70 stopni, aż cukier zacznie się rozpuszczać (gotować przez kilka minut). Zdjąć z palnika. Dodać przesianą mąkę i wymieszać.
Tak przygotowaną bezę rozłożyć na kruchym spodzie posmarowanym wcześniej różą. Odłożyć na ok 60 minut. Beza nie może kleić się do palców.
Po tym czasie placek pokroić na prostokąty/kwadraty. Rozsunąć je na blaszce w odległości ok.2 cm. Piec w temperaturze 160 stopni przez 20 minut. Wystudzić.
Smacznego :-)
Dobra rada:
Oczywiście zamiast róży można użyć dowolnego dżemu np. morelowego lub malinowego. Jednak uważam,że róża idealnie pasuje do słodkiej bezy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz