Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 19 kwietnia 2014

Krakowski mazurek


Mazurek to tradycyjna potrawa świąteczna kuchni polskiej. Sporządza się je z różnego rodzaju ciast: kruchego, biszkoptowego, makaronikowego, marcepanowego i przekłada masami, marmoladą i dżemem. Powierzchnię dekoruje się lukrem i zdobi owocami i bakaliami. Dzisiaj zaproponuję wam mazurek, który wykonałam na podstawie przepisu na Ciasteczka krakowskie
Polecam :) .

Składniki
Kruche ciasto:
-100 g zimnego masła
-65 g cukru pudru
-165 g mąki orkiszowej
-1 żółtko
-kilka łyżek konfitury różanej (najlepiej użyć płatków róży ucieranych z cukrem)


Wszystkie składniki zagnieść. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt suche i nie będzie się kleić trzeba dodać troszkę wody ok. łyżki. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok.0,5 cm. 
Tak przygotowane ciasto należy ponakłuwać widelcem i schłodzić przez pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i podpiec przez 15 minut. Odstawić do wystygnięcia. Schłodzone czubiasto posmarować warstwą dżemu. 

Beza orzechowa:
-3 białka
-150 g cukru
-120 g (migdałów i orzechów laskowych) drobno posiekanych i podprażonych na patelni
-60 g maki pszennej

Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodać orzechy i migdały i delikatnie wymieszać. Pianę bezową umieścić w garnku i podgrzewać do temperatury około 70 stopni, aż cukier zacznie się rozpuszczać (gotować przez kilka minut). Zdjąć z palnika. Dodać przesianą mąkę i  wymieszać.



Tak przygotowaną bezę rozłożyć na kruchym spodzie posmarowanym wcześniej różą. Odłożyć na ok 60 minut. Beza nie może kleić się do palców. 

Po tym czasie  placek pokroić na prostokąty/kwadraty. Rozsunąć je na blaszce w odległości ok.2 cm. Piec w temperaturze 160 stopni przez 20 minut. Wystudzić. 
                                                                     Smacznego :-)

Dobra rada:
Oczywiście zamiast róży można użyć dowolnego dżemu np. morelowego lub malinowego. Jednak uważam,że róża idealnie pasuje do słodkiej bezy. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz