Często słyszę, że na blogu same pyszności, ale niestety bardzo kaloryczne :) Dla wszystkich dbających o linię przygotowałam dzisiaj coś specjalnego. Zaproponuję wam bułeczki które zrobiłam wzorując się na przepisie na chlebki Pita. Są nam znane głównie z kebabów jednak można je wykorzystywać na wiele zdrowszych sposobów. Przygotowałam je z mąki PEŁNOZIARNISTEJ i z dodatkiem oliwy, dlatego są idealnym zastępnikiem "nadmuchanych", pszennych, bułkopodobnych wypieków ze sklepu. Najważniejsze jest to, że wiemy co dokładnie znajduje się w naszej bułeczce... Żadnych konserwantów i sztucznych spulchniaczy. Naprawdę polecam :)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-50 g mąki pszennej
-20 g świeżych drożdży
-120 ml ciepłej wody
-łyżka oliwy
-łyżka oleju
-łyżeczka soli
-przyprawa do chleba firmy "Kamis" (oczywiście możemy użyć innej dowolnej przyprawy lub ziół, ale szczególnie polecam tą konkretną)
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy resztę składników i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie się odklejać od ścianek naczynia i będzie formować się w kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Następnie naciskamy pięścią na ciasto, aby wypuścić zgromadzony gaz i wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na 6 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na grubość ok. 2 cm i formujemy okrągłe placuszki o średnicy ok. 10 cm ( nie większe)
Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni ok.15 minut.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz