Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 5 października 2014

Sernik idealny


Ideałem sernika był dla mnie od zawsze ten podawany w lwowskiej kawiarni "Świat kawy". Odpowiednio słodki i wilgotny oraz z delikatną nutą wanilii... Na wierzchu polany gorzką czekoladą.
Próbowałam już ich setki, ale żaden nawet w połowie nie był tak dobry jak mój ideał... Wszystko się zmieniło podczas tegorocznych wakacji. Babcia na powitanie przygotowała sernik. Początkowo niechętnie, ale spróbowałam jeden kawałek. Poczułam się jakbym właśnie siedziała w swojej ulubionej kawiarni i jadła nieosiągalny jak dotąd deser. Sernik smakował identycznie. Po powrocie do domu przygotowałam go według przepisu babci. Wyszedł idealny... Zachęcam was do wypróbowania przepisu, a obiecuję, że się nie zawiedziecie ... :) !

Składniki:
- opakowanie ciastek zbożowych (najlepiej typu Digestive-do kupienia w większych sklepach spożywczych)
- 1 kg sera białego tłustego
- 4 jajka
- 2 łyżki kaszy mannej
- 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- ziarenka z jednej laski wanilii
- skórka starta z jednej cytryny
-120 g miękkiego masła
- pół szklanki rodzynek
- opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej ( 100 g )

Jeśli macie ochotę możecie również przygotować czekoladową polewę, która uwydatni smak sernika :)
Polewa czekoladowa:
-2 łyżki kakao
-2 łyżki cukru
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-25 g masła

Wykonanie:
Na wstępie informuję, że przygotowanie spodu z herbatników nie jest konieczne. Jeśli się zdecydujecie należy go przygotować na samym początku. Ciastka kruszymy w malakserze lub ręcznie. Następnie dodajemy topione masło (jego ilość jest uzależniona od wagi ciastek. Dodajemy go trochę mniej niż połowa wagi ciastek). Mieszamy. Konsystencja masy powinna przypominać mokry piasek Kiedy całość się połączy wykładamy ciastka do formy i wyrównujemy dnem szklanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut ( do zarumienienia)

Zaczynamy od zmielenia w maszynce sera i ziemniaków. Następnie do masy dodajemy kaszę, skórkę pomarańczową, z cytryny, ziarenka wanilii oraz proszek do pieczenia . Jeżeli mamy rodzynki w alkoholu dodajemy je od razu. Jeśli nie to zwykłe zalewamy wrzątkiem i po 3 minutach odcedzamy. Dodajemy do masy serowej i razem z masłem mieszamy, aż całość utworzy jednolitą masę.


Przechodzimy do jajek. Należy oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajmy po trochu cukier i dalej ubijamy. Kiedy cukier się rozpuści zaczynamy dodawać po jednym żółtku. Masa powinna być jasna i puszysta. Oczywiście nie będzie sztywna jak piana z białek, ale musi zawierać w sobie dużo pęcherzyków powietrza.
Dodajemy masę jajeczną do sera i mieszamy całość łopatką/łyżka. Wylewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. godzinę. W moim przypadku było to 1h 20 min .
Kiedy sernik będzie gotowy wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, ale nie wyjmujemy sernika. 


Najlepiej zostawić go tam do całkowitego wystygnięcia. Jeśli użyliśmy formy ze zdejmowaną obręczą to przed jej zdjęciem trzeba oddzielić ciasto nożem . Najlepiej robić to jednym ruchem mocno przyciskając nóż w stronę formy a nie ciasta wtedy brzeg będzie równy i nie postrzępiony od noża.


Polewa w przygotowaniu jest bardzo prosta. Wszystkie składniki umieszczamy rondelku i podgrzewamy cały czas mieszając aż masło i cukier się rozpuści, a wszystkie składniki utworzą jedną całość. UWAGA ! Polewę wylewamy na sernik dopiero wtedy, gdy całkowicie wystygnie. Wstawiamy do lodówki, aby masa lekko stężała (nie będzie tak twarda jak czekolada).

                                                                      Smacznego :-) !
Dobra rada:
Przed starciem skórki z cytryny należy owoc zalać wrzątkiem i zostawić na ok. 5 minut. Dzięki temu pozbędziemy się z jej powierzchni wszelkich chemicznych dodatków jak np.wosk.

Jeśli w trakcie pieczenia wierzch zacznie się przypalać, a ciasto nie będzie jeszcze gotowe należy je przykryć folią aluminiową.

W czasie pieczenia sernik prawdopodobnie lekko urośnie, ale po upieczeniu opadnie. Nie przejmujcie się tym, ponieważ nie jest to coś znaczącego.




3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda cudownie, już sobie wyobrażam ten smak... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ziemniaki?! :o jeszcze nie spotkalam sie z sernikiem ktory ma w skladzie ziemniaki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi głównie o zawartą w nich skrobię :) Zamiast tgo można dodać budyń (proszek). Kiedyś zapomniałam, żeby przygotować ziemniaki i dodałam właśnie budyń, ale to już nie było to samo :P Jak pisałam we wstępie to jedyny sernik, który tak bardzo przypominał mój ideał. Być może to zasługa właśnie niepozornego ziemniaka ;)

      Usuń