Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 25 lutego 2014

Obwarzanki greckie


Obwarzanki greckie to jak dla mnie najlepszy rodzaj słodkości z piekarni :) Z przyjaciółką codziennie zjadałyśmy po jednym w szkole :) Kiedy znalazłam przepis w internecie byłam zaskoczona, że zrobienie ich jest tak łatwe. Myślę, że na tłusty czwartek będą idealne :D  Polecam !
                                *Przepis ze specjalną dedykacją dla Moniki <3
Źródło: obwarzanki greckie

Składniki:
- 2 płaty (opakowania) gotowego ciasta francuskiego
- Ciasto kruche:
-150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
-100 g masła
-50 g cukru pudru
-3 łyżki kakao (30 g )
-2 żółtka
-szczypta soli
Z tej ilości składników wychodzi ok. 12 obwarzanków.

Wykonanie: (w dużej misce lub na stolnicy)
Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki masło i żółtka. Całość zagniatamy. Może to chwilę potrwać ale trzeba cierpliwie ugniatać do momentu aż z ciasta będzie można uformować kulę. Następnie owijamy ciasto folią i wstawiamy na 1 h do lodówki. 


Ciasto francuskie i kruche wyjmujemy z lodówki. Kruche rozwałkowujemy w taki sposób, aby miało mniej więcej takie same wymiary jak płaty ciasta francuskiego.  Ciasto francuskie posmarować rozmąconym jajkiem, nałożyć ciasto kruche ( obciąć nadmiar ciasta przy krawędziach) .Miejsce gdzie nie ma ciasta wykładamy okrawkami które obcięliśmy. Ponownie posmarować jajkiem i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego


Rozcinamy na paski i długości ok. 15 cm i o szerokości ok.2 cm. Zawijamy wokół własnej osi,a następnie formujemy kółko (obwarzanek)


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. wstawiamy  obwarzanki. Kiedy zauważymy, że urosły i lekko się przyrumieniły obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut.
Po wystudzeniu posypujemy lekko cukrem pudrem .
                                                                       Smacznego :-)
Dobra rada: Zmiana temperatury w trakcie pieczenia to bardzo ważny moment ! Jeśli obwarzanki będą piekły się za krótko, wyjdą surowe w środku. Jeśli będą za długo, mogą się przypalić od spodu. Cały proces trzeba mocno kontrolować, aby w odpowiednim momencie wyłączyć piekarnik !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz