14 luty, czyli najromantyczniejszy dzień w roku. Czekoladki, czerwone róże i miłosne liściki... A co powiecie na wiśniowe muffinki z bezową chmurką ? Nie są trudne w wykonaniu a na prezent nadają się idealnie :) Polecam !
Składniki:
MUFFINKI
-2 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-szczypta soli
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka mleka
-1/2 kostki masła (roztopione)
-1 jajko
-3/4 szklanki cukru
-szczypta soli
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka mleka
-1/2 kostki masła (roztopione)
-1 jajko
- mały słoik dżemu wiśniowego
-barwnik spożywczy
BEZY
-barwnik spożywczy
BEZY
- 2 białka
-125 g drobnego cukru do wypieków
-szczypta soli
-czerwony barwnik spożywczy
-125 g drobnego cukru do wypieków
-szczypta soli
-czerwony barwnik spożywczy
Z tej ilości składników wychodzi ok.7-8 babeczek.
Nie mogę podać konkretnych proporcji barwnika. Wszystko zależny od tego jak mocny kolor chcemy uzyskać i jakiego barwnika ( jakiej firmy) użyjemy. W czasie barwienia bez lub ciasta na babeczki trzeba pamiętać, że po upieczeniu kolor nie będzie taki sam jak odcień surowego ciasta/białek. Będzie jaśniejszy...
Nie mogę podać konkretnych proporcji barwnika. Wszystko zależny od tego jak mocny kolor chcemy uzyskać i jakiego barwnika ( jakiej firmy) użyjemy. W czasie barwienia bez lub ciasta na babeczki trzeba pamiętać, że po upieczeniu kolor nie będzie taki sam jak odcień surowego ciasta/białek. Będzie jaśniejszy...
WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy barwnik i delikatnie mieszamy łopatką. Trzeba to robić bardzo ostrożnie ponieważ białka mogą opaść a wtedy to już po bezach.Przekładamy białka do rękawa cukierniczego i wyciskamy stożki. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze około 140 stopni .
Suche składniki na muffinki łączymy. To samo robimy z mokrymi. Następnie łączymy i rozlewamy do natłuszczonych foremek. Pieczemy w 200 stopniach ok.20-30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Odkrawamy wierzch babeczki. Wykrawamy niewielką ilość ciasta ze środka. Nadziewamy dżemem wiśniowym. Następnie na wierzch babeczek układamy stożki z bez.
Smacznego :-)
Suche składniki na muffinki łączymy. To samo robimy z mokrymi. Następnie łączymy i rozlewamy do natłuszczonych foremek. Pieczemy w 200 stopniach ok.20-30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Odkrawamy wierzch babeczki. Wykrawamy niewielką ilość ciasta ze środka. Nadziewamy dżemem wiśniowym. Następnie na wierzch babeczek układamy stożki z bez.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz