Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 17 marca 2014

Krówki



Kruche,ciągnące, z płynnym środkiem, kakaowe...Kochamy je wszystkie. Oczywiście mowa o naszych ukochanych "Krówkach". Są dość proste w przygotowaniu, jednak trzeba mieć się na baczności w czasie ich przygotowywania... Uwielbiają się przypalać...
Kiedy szukałam przepisu w internecie żaden mnie nie zadowolił... Każdy przepis pokazywał jak przygotować krówki kruche albo ciągnące... Ja natomiast marzę o tych z kruchą skorupką i płynną niespodzianką w  środku. Mmmm.... :)
Myślałam, myślałam i wymyśliłam.... !
Jeśli chodzi o proporcje, to wzorowałam się na tym przepisie Teen's Kitchen

Składniki:
-2 szklanki mleka (0,5 l)
-2 szklanki cukru
-100 g masła
-cukier wanilinowy (2 opakowania)

Wykonanie:
Przygotowujemy dwa rondelki z grubszym dnem. Składniki rozdzielamy po równo do rondelków ( w jednym rondelku ma się znajdować szklanka mleka,cukru, 50 g masła i wanilia).
Do obu rondelków wlewamy mleko i stawiamy na małym ogniu. Kiedy lekko się podgrzeje wsypujemy cukier i dodajemy masło. Teraz zostawiamy rondelki na małym ogniu i cały czas mieszamy! Jest to trochę męczące, ponieważ musimy mieszać w dwóch rondelkach jednocześnie, ale uwierzcie mi, że warto się trochę pomęczyć :D. 
Mleko w obu rondelkach gotujemy tak długo aż zacznie się robić gęste a cukier zacznie się karmelizować. Mi zajęło to pół godziny. W trakcie gotowania trzeba bardzo uważać ponieważ masa może wykipieć lub się przypalić !
Pierwszy rondelek należy zdjąć z ognia kiedy konsystencja masy będzie troszkę rzadsza niż śmietana.
Masa w drugim rondelku ma się gotować do tej pory aż będzie naprawdę gęsta i będzie miała brązowawy kolor.
Formę wykładamy folią spożywczą ( funkcje formy może pełnić metalowa forma do ciasta lub naczynie żaroodporne).
Wylewamy połowę gęstej masy ( będzie to nasza "krucha skorupka"). Rozsmarowujemy. Czekamy dosłownie minutę aby warstwa lekko stężała. Wylewamy całą rzadszą masę i znowu chwilkę czekamy. Następnie wylewamy drugą porcję gęstej masy ( może się zdarzyć że zgęstnieje w garnku i będzie trudno ją rozprowadzić ale nie przejmujcie się tym. W miarę możliwości rozsmarujcie ją po całości.)

Całość odstawiamy do wystygnięcia. Następnie masę wyjmujemy z formy i kroimy w dowolne kształty. Możemy użyć także metalowych foremek do wycinania ciastek.
Jeśli chcemy możemy gotowe cukierki zawinąć w papierki zrobione np. z papieru do pieczenia lub z dowolnie wybranego papieru np. do pakowania.
                                                  
                                                       Smacznego :-)
Dobra rada: wyłożoną folią formę należy przygotować na samym początku, ponieważ później masę trzeba od razu wylewać , gdyż bardzo szybko zastyga.
Jeśli chcemy do masy możemy dodać kakao, wiórki kokosowe lub mak. Wtedy krówki będą bardziej oryginalne :)

W czasie krojenia dobrze jest moczyć nóż w zimnej wodzie. Wtedy krówki nie będą się tak kleić i będzie je lepiej kroić :) .

                       


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz