Składniki
Spód kokosowy:
-2 szklanki pokruszonych herbatników "Digestive" ( do kupienia w lepszych sklepach spożywczych) lub innych pełnoziarnistych
-szklanka wiórków kokosowych
-200 g topionego masła
Galaretka ananasowa:
-1 puszka ananasów w syropie ( nie wylewamy syropu! )
-1 opakowanie galaretki cytrynowej
-1 opakowanie budyniu waniliowego
Do wykonania tego ciastka potrzebna jest okrągła forma ze zdejmowanym pierścieniem (23 cm) !
Dodatkowo:
-400 ml śmietanki kremówki 30%
-cukier puder
-śmietan-fix
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy,dodajemy wiórki. Całość łączymy z topionym masłem. Następnie masę wysypujemy do formy i dnem szklanki ubijamy dno o raz boki (masę trzeba delikatnie przygniatać do ścianek formy). Delikatnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut ( spód musi się ładnie zarumienić).
Do soku z ananasów dolać tyle wody, aby uzyskać 0,5 litra płynu. Zagotować. Następnie dodajemy galaretkę i budyń. Mieszać aż całość zgęstnieje. Dodać pokrojony ananas. Odstawić masę do wystygnięcia. Następnie wylewamy całość na spód i wstawiamy do lodówki ( najlepiej na całą noc, aby galaretka dobrze stężała) .
Śmietankę ubijamy. Dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru i śmietan fix. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Na koniec ciastko można posypać startą gorzką czekoladą.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz