Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 22 lutego 2014

Torcik kokosowo - ananasowy


Słynne połączenie ananasa i kokosa jest chyba nam wszystkim znane... Najczęściej kojarzy nam się z wakacjami na Karaibach i drinkiem "Pina colada" :) Dzisiaj pokażę wam jak zrobić cudowny torcik z kruchym kokosowym spodem i ananasowa galaretką. Brzmi smakowicie... :) ?  A więc zakasujemy rękawy i bierzemy się do roboty :) Polecam !

Składniki
 Spód kokosowy:
-2 szklanki pokruszonych herbatników "Digestive" ( do kupienia w lepszych sklepach spożywczych) lub innych pełnoziarnistych
-szklanka wiórków kokosowych
-200 g topionego masła

Galaretka ananasowa:
-1 puszka ananasów w syropie ( nie wylewamy syropu! )
-1  opakowanie galaretki cytrynowej
-1 opakowanie budyniu waniliowego
Do wykonania tego ciastka potrzebna jest okrągła forma ze zdejmowanym pierścieniem (23 cm) !

Dodatkowo:
-400 ml śmietanki kremówki 30%
-cukier puder
-śmietan-fix

Wykonanie:
Herbatniki kruszymy,dodajemy wiórki. Całość łączymy z topionym masłem. Następnie masę wysypujemy do formy i dnem szklanki ubijamy dno o raz boki (masę trzeba delikatnie przygniatać do ścianek formy). Delikatnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut ( spód musi się ładnie zarumienić).

Do soku z ananasów dolać tyle wody, aby uzyskać 0,5 litra płynu. Zagotować. Następnie dodajemy galaretkę i budyń. Mieszać aż całość zgęstnieje. Dodać pokrojony ananas. Odstawić masę do wystygnięcia. Następnie wylewamy całość na spód i wstawiamy do lodówki ( najlepiej na  całą noc, aby galaretka dobrze stężała) .

Śmietankę ubijamy. Dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru i śmietan fix. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Na koniec ciastko można posypać startą gorzką czekoladą.
                               

                         
                                                                                  Smacznego :-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz