Kto z nas nie lubi pysznych, kruchych rurek z bitą śmietaną w letnie dni ? Aby trochę wam umilić zimę, przygotowałam dla was torcik który składa się właśnie z rurek, ale z ...... wiśniami ! Kiedy pierwszy raz robiłam to ciasto nie byłam do niego przekonana, ale kiedy spróbowałam pierwszy kawałek poczułam się jak w niebie :) Polecam !
Składniki:
Ciasto:
-2 szklanki mąki tortowej
-pół kostki miękkiego masła
-łyżeczka cukru pudru
- 200g serka śmietankowego
-450 g wiśni w soku własnym ( można też użyć mrożonych ale według mnie lepsze są takie z kompotu)
Krem:
-600 ml śmietanki 30 %
-200g serka śmietankowego
-cukier puder, cukier wanilinowy, esencja waniliowa
Krem musi być dość słodki ponieważ rureczki zawierają bardzo mało cukru !
Wykonanie:
Masło łączymy z serkiem i z cukrem za pomocą miksera aż powstanie jednolita. gładka masa. Następnie dodajemy mąkę i ugniatamy ręką. Następnie formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 1 - 1,5h .
Ciasto dzielimy na 15 kawałków po 40g każdy.
Na suchej patelni podsmażamy lekko płatki migdałów (aż się ładnie zarumienią) ok. 4 łyżek.
Następnie rozwałkowujemy kawałek ciasta na długość zwykłej drewnianej łyżki a na szerokość ok. 10 cm. Następnie układamy wzdłuż ok. 12 wiśni i posypujemy migdałami. Zwijamy w rulonik. Bardzo ważne jest aby mocno zacisnąć końce rulonika !
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Wyjmujemy zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy, dodajemy cukru do smaku. Następnie łączymy z serkiem oraz esencją waniliową.
Każdą warstę przekładamy kremem. Na spód kładziemy 5 rurek, następnie 4 itd. Później pokrywamy masą również boki ciasta.
Następnie ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz