Składniki :
Ciasto:
-10 białek
-szczypta soli
-cukier waniliowy
-1 szklanka mąki tortowej
-1,5 łyżki cukru pudru
-skórka z jednej cytryny
Polewa:
1) z owoców
-450 g morożonych owoców ( ja użyłam mieszanki kompotowej: borówka, truskawka, malina,jeżyna)
-łyżka cukru brązowego
-łyżka płynnego miodu
-sok z połówki cytryny
2) śmietankowa
- 3 łyżki serka śmietankowego lub jogurtu naturalnego
- łyżka cukru brązowego
Wykonanie
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, cukeir waniliowy i dalej ubijamy. Mąkę mieszamy ze startą skórką cytrynową. Następnie dodajemy mąkę do ubitych białek w trzech turach ( mieszamy bardzo delikatnie aby białka nie opadły).
Pieczemy 35 minut (sprawdzany patyczkiem czy ciasto jest suche jeśli nie pieczemy trochę dłużej aż patyczek będzie suchy.
ciasto wyjmujemy z formy i przkerecamy dnem do góry.
Owoce na sos lekko romrażamy. Dodajemy sok z cytryny, miód i cukier. Stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Przelewamy do sosjerki.
Serek śmietankowy mieszmay z cukrem aż się dokładnie rozpuści.
Ciasto podajemy polane jednym i drugim sosem. Oczywiście do sosoó można dodać więcej cukru ( według indywidualnego uznania ) .
Smacznego :)
Źródło : Angel cake
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz