Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 18 stycznia 2014

Angel cake , czyli ciasto tylko dla aniołków :)


Jak sama nazwa mówi jest to ciasto bardzo lekkie i delikatne . Muszę się przyznać do mojej pomyłki  w czasie pieczenia ale uważam że dzięki temu, ciasto wyszło dwa razy lepsze :) Zamiast 1,5 szklanki cukru dałam 1,5 łyżki.... Wbrew pozorom ciasto jest słodkie i idealne dla osób które liczą kalorie :) Polecam :) !

Składniki :

Ciasto:

-10 białek

-szczypta soli

-cukier waniliowy

-1 szklanka mąki tortowej

-1,5 łyżki cukru pudru

-skórka z jednej cytryny


Polewa:
1) z owoców

-450 g morożonych owoców ( ja użyłam mieszanki kompotowej: borówka, truskawka, malina,jeżyna)

-łyżka cukru brązowego

-łyżka płynnego miodu 

-sok z połówki cytryny

2) śmietankowa
- 3 łyżki serka śmietankowego lub jogurtu naturalnego

- łyżka cukru brązowego



Wykonanie
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, cukeir waniliowy i dalej ubijamy. Mąkę mieszamy ze startą skórką cytrynową. Następnie dodajemy mąkę do ubitych białek w trzech turach ( mieszamy bardzo delikatnie aby białka nie opadły).

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Ciasto przekładamy do formy. Ciasto najlepiej piec w formie z tzw. kominkiem, jak na zdjęciu:



Pieczemy 35 minut (sprawdzany patyczkiem czy ciasto jest suche jeśli nie pieczemy trochę dłużej aż patyczek będzie suchy.

ciasto wyjmujemy z formy i przkerecamy dnem do góry.



Owoce na sos lekko romrażamy. Dodajemy sok z cytryny, miód i cukier. Stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Przelewamy do sosjerki.

Serek śmietankowy mieszmay z cukrem aż się dokładnie rozpuści.

Ciasto podajemy polane jednym i drugim sosem. Oczywiście do sosoó można dodać więcej cukru ( według indywidualnego uznania ) .
                                                                      Smacznego :) 

Źródło : Angel cake 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz