sobota, 25 stycznia 2014
Owoce pod kruszonką
Jest to chyba jeden z najszybszych i najłatwiejszych deserów świata. Idealny kiedy potrzebujemy czegoś na ostatnią chwilę. Możemy użyć praktycznie każdych owoców. Ja najczęściej łącze je w ten sposób: jabłka, węgierki, gruszki. Jest to jesienna wersja tego deseru. Tym razem użyłam mrożonej mieszanki kompotowej i dodałam dodatkowo mrożone jeżyny oraz jabłka. Jak zwykle polecam :) !
Składniki:
Kruszonka:
-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
-4 łyżki brązowego cukru
-4 łyżki płatków owsianych górskich
-1 opakowanie przyprawy do sernika firmy " kamis"
-100 g roztopionego masła ( nie trzeba go studzić)
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Metoda jest prosta. Jeśli chcemy więcej kruszonki dodajemy więcej mąki a wtedy tyle samo cukru i płatków. Jeśli kruszonka jest zbyt sucha trzeba dodać więcej stopionego masła.
Formę smarujemy cienką warstwą masła. Następnie układamy pokrojone owoce (np. jabłka-najlepiej kwaśne np. szare renety, brzoskwinie,śliwki). Mniejszych owoców takich jak maliny czy truskawki nie kroimy tylko układamy w całości.
Pamiętajmy aby owoców nie kroić na zbyt małe kawałki.
Następnie całość posypujemy kruszonką i skórką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut aż kruszonka się zarumieni.
Nakładamy na talerzyki i podajemy z jogurtem naturalnym :)
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz