Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 11 stycznia 2014

Croissants


Bonjour! Odrobina francuskiego stylu na dzień dobry? Małe rogaliki z ciasta półfrancuskiego to doskonała odmiana. Croissanty często kojarzą się nam ze słonecznym porankiem w Paryżu. Jednak utożsamianie ich z Francją nie jest  poprawne. Pomimo powszechnego przekonania źródło przepisu na croissanty nie pochodzi z Francji ale z Austrii a konkretnie z Wiednia . Nie ukrywam że jest to dość pracochłonny deser i dla osób o dużej cierpliwości. Całkowity czas zrobienia rogalików to kilka godzin dlatego dobrze jest uwzględnić ten czas. Najlepiej zrobić ciasto dzień przed , przechować przez noc w lodówce i następnego dnia od razu wycinać już rogaliki. Jest to ważne zwłaszcza wtedy, gdy chcemy przygotować croissanty na jakąś konkretną okazję :) 

Składniki
-8  gram suchych drożdży
-100 g ciepłego mleka

-300 g mąki

-12 g soli

-75 g cukru

-35 g masła ciepłego

-15 g mleka w proszku

-145 g ciepłej wody

-200 g zimnego masła 
 oprócz tego
-1 jajko 
-łyżka wody
 
Przygotowanie ciasta 



1.Wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem.  Następnie wymieszaj w misce przesianą mąkę, sól, cukier, miękkie masło, mleko w proszku, 2/3 ciepłej wody i rozprowadzone w mleku drożdże. Zagnieć ciasto ( im krócej tym lepiej) aż będzie gładkie. Dodaj resztę wody jeśli ciasto jest zbyt zwarte. Przykryj miskę folią i odstaw do wyrośnięcia  na ok. 90 minut w miejsce o temperaturze pokojowej.


2.Następnie uderz w ciasto pięścią aby wypuścić zgromadzony  w czasie fermentacji dwutlenek węgla . Przykryj ciasto folią i odstaw do lodówki na godzinę. Uderz ponownie pięścią by opadło i wstaw do zamrażarki na 30 minut. 


3.Zimne masło utrzeć mikserem na gładką masę. Następnie rowałkowac ciasto na długość 3 razy większą niż szerokość. Ułóż połowe masła  na środku ciasta ale nie do samych brzegów placka ( zostaw 1 cm odstępu) i złóż jak list ( boki ciasta bez masła do środka) i rozwałkuj ciasto. Następnie znów złuż ciasto jak wcześniej i rozwałkuj ale już bez masła. Zwiń ciasto i schowaj na 30 min do zamrażarki. 




4.Wszystkie czynności powtórz jeszcze raz od początku ( od punktu 3. ) zużywając drugą połowę masła.  Potem znów na 30 min do zamrażarki i na 1 h do lodówki. 


 5.Ciasto jest gotowe i możemy przystąpić do wycinania trójkątów na croissanty. 

Zimne ciasto rozwałkowujemy  na grubość ok.6 mm i wycinamy trójkąty ( z koła lub prostokąta). Potem zwijamy trójkąty do środka w stronę czubka i lekko zaginamy rogi rogalika aby uzsykać kształ półksiężyca. 



6.Blachę wyłożoną papierem do pieczenia oprószamy mąką i rozkładamy rogaliki. Następnie do miseczki wbijamy jedno jajko+ niewielką ilość wody. Roztrzepujemy i smarujemy rogaliki pędzelkiem. Pozostawiamy  croissanty w temperaturze pokojowej na  1,5 h do wyrośnięcia.  Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Rogaliki ponownie smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika , jednocześnie obniżając temperature do 180 stopni.  Pieczemy ok. 20 minut aż się ładnie zarumienią.
                                                                             



                                                                                             Smacznego :)  




Jeśli chcemy upiec croissanty np. z czekolada, na trójkąty układamy 2 kostki i zawijamy. Budyniem lub innym kremem możemy  napełnić rogaliki po upieczeniu przy pomocy szprycy do kremów.



Źródło przepisu Croissants






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz