Bonjour! Odrobina francuskiego stylu na dzień dobry? Małe rogaliki z ciasta półfrancuskiego to doskonała odmiana. Croissanty często kojarzą się nam ze słonecznym porankiem w Paryżu. Jednak utożsamianie ich z Francją nie jest poprawne. Pomimo powszechnego przekonania źródło przepisu na croissanty nie pochodzi z Francji ale z Austrii a konkretnie z Wiednia . Nie ukrywam że jest to dość pracochłonny deser i dla osób o dużej cierpliwości. Całkowity czas zrobienia rogalików to kilka godzin dlatego dobrze jest uwzględnić ten czas. Najlepiej zrobić ciasto dzień przed , przechować przez noc w lodówce i następnego dnia od razu wycinać już rogaliki. Jest to ważne zwłaszcza wtedy, gdy chcemy przygotować croissanty na jakąś konkretną okazję :)
Składniki
-8 gram suchych
drożdży
-100 g ciepłego mleka
-300 g mąki
-12 g soli
-75 g cukru
-35 g masła ciepłego
-15 g mleka w proszku
-145 g ciepłej wody
-200 g zimnego masła
-1 jajko
-łyżka wody
Przygotowanie ciasta
1.Wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem. Następnie wymieszaj w misce przesianą mąkę,
sól, cukier, miękkie masło, mleko w proszku, 2/3 ciepłej wody i rozprowadzone w
mleku drożdże. Zagnieć ciasto ( im krócej tym lepiej) aż będzie gładkie. Dodaj
resztę wody jeśli ciasto jest zbyt zwarte. Przykryj miskę folią i odstaw do wyrośnięcia
na ok. 90 minut w miejsce o temperaturze
pokojowej.
2.Następnie uderz w ciasto pięścią aby wypuścić
zgromadzony w czasie fermentacji
dwutlenek węgla . Przykryj ciasto folią i odstaw do lodówki na godzinę. Uderz
ponownie pięścią by opadło i wstaw do zamrażarki na 30 minut.
3.Zimne masło utrzeć mikserem na gładką masę. Następnie rowałkowac
ciasto na długość 3 razy większą niż szerokość. Ułóż połowe masła na środku ciasta ale nie do samych brzegów placka ( zostaw 1 cm odstępu) i złóż jak list ( boki ciasta
bez masła do środka) i rozwałkuj ciasto. Następnie znów złuż ciasto jak
wcześniej i rozwałkuj ale już bez masła. Zwiń ciasto i schowaj na 30 min do zamrażarki.
4.Wszystkie czynności powtórz jeszcze raz od początku ( od punktu 3. ) zużywając drugą połowę masła. Potem znów na 30 min do zamrażarki i na 1 h do lodówki.
5.Ciasto jest gotowe i możemy przystąpić do
wycinania trójkątów na croissanty.
Zimne ciasto rozwałkowujemy
na grubość ok.6 mm i wycinamy trójkąty ( z koła lub prostokąta). Potem zwijamy trójkąty do środka w stronę czubka i lekko zaginamy rogi rogalika aby uzsykać kształ półksiężyca.
6.Blachę wyłożoną papierem do pieczenia oprószamy mąką i
rozkładamy rogaliki. Następnie do miseczki wbijamy jedno jajko+ niewielką ilość wody. Roztrzepujemy i smarujemy rogaliki
pędzelkiem. Pozostawiamy croissanty w
temperaturze pokojowej na 1,5 h do
wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do
220 stopni. Rogaliki ponownie smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika , jednocześnie
obniżając temperature do 180 stopni.
Pieczemy ok. 20 minut aż się ładnie zarumienią.
Jeśli chcemy upiec croissanty np. z czekolada, na trójkąty
układamy 2 kostki i zawijamy. Budyniem lub innym kremem możemy napełnić rogaliki po upieczeniu przy pomocy
szprycy do kremów.
Źródło przepisu Croissants
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz