Od dawna fascynuje mnie świat cukiernictwa. W domu półki uginają się od ilości książek kucharskich, wycinków z gazet i własnych notatek. Kiedy mam czas chętnie przeglądam różne blogi kulinarskie takie jak np. Moje wypieki lub White Plate. Ostatnio pomyślałam sobie "Dlaczego miałabym nie spróbować ?! " . I w końcu udało się :) ! Długo zastanawiałam się jak nazwać mój blog i pomyślałam że po prostu - ciasta Justyny :)
Mam nadzieję że znajdziecie tu wiele interesujących was przepisów a może nawet zainspiruję kogoś do podjęcia samodzielnej próby poprowadzenia bloga :)
A więc nie ma co przedłużać ...
Pierwszy przepis ( pamiętna chwila ) to jeden z moich ulubionych <3
Makaroniki dla leniwych czyli bezowe markizy z kawowym kremem .
Słynne francuskie macaroons
są wyzwaniem chyba
dla każdego
cukiernika.Idealnie kruche i okrągłe, migdałowe
ciasteczka są trudniejsze do
wykonania niż może się to wydawać na
pierwszy rzut oka . Ponieważ nie jestem
zwolenniczką skomplikowanych i
czasochłonnych deserów wymyśliłam prostszą wersję paryskich
ciasteczek. A uwierzcie mi :) ... w smaku są równie obłędne.
Składniki :
Bezowe ciasteczka:
- 2 białka
- 2 białka
- 150 g cukru do wypieków
- szczypta soli
- 30 g mielonych migdałów
Z tej ilości składników wychodzi około 14 pojedynczych ciasteczek a wiec 7 "makaroników" :)
- szczypta soli
- 30 g mielonych migdałów
Z tej ilości składników wychodzi około 14 pojedynczych ciasteczek a wiec 7 "makaroników" :)
Krem kawowy:
- 2 łyżki kawy rozpuszczcalnej
- łyżka wody
- 250 ml śmietanki 30%
- cukier puder
- 125 g serka mascarpone
- śmietan fix
- łyżka wody
- 250 ml śmietanki 30%
- cukier puder
- 125 g serka mascarpone
- śmietan fix
- esencja waniliowa
- 2 łyżki amaretto (bądź innego alkoholu)
- 2 łyżki amaretto (bądź innego alkoholu)
Przygotowanie:
Do białek dodajemy sczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajmey cukier i dalej ubijamy. Kiedy już cały cukier się rozpuści dodajemy migdały. Należy delikatnie wymieszać białka łopatką , nie ubijać ! Następnie przekładamy białka do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na papier do pieczenia. Kółeczka powinny mień średnicę około 6-5 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na ok. 40 min. Należy uważać aby nie przypalić ciasteczek i nie przesuszyć. Kiedy wyłączymy piekarnik zostawiamy ciasteczka jesczce w środku na około 20 minut. Potem wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia.
UWAGA ! W trakcie pieczenie nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ bezy opadną! Oczywiście pod koniec pieczenia można otworzyć już piekarnik :)
KREM
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Ubijamy śmietankę. Dodajemy esencję waniliową, śmietan fix ( lub jakiś inny "usztywniacz" piany) i cukier puder do smaku. Następnie do drugiej miseczki przekładamy mascarpone i dodoajemy kawę. Kiedy powtsanie jednolita masa stopniowo dodajemy bitą śmietanę do mscarpone. NIE ODWROTNIE ! Jeśli masa jest za mało słodka należy dodać jeszcze trochę cukru pudru.
Wystudzone ciasteczka przekładamy kawowoym kremem i posypujemy kakao .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz