Składniki:
-150 g / pół szklanki pokrojonej w kostkę czekolady gorzkiej
-55 g / pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-1 żółtko
- 25 g miękkiego masła
- pół łyżeczki sody
-pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-1 cukier wanilinowy
- pół szklanki cukru (białego i brązowego razem)
- troszeczkę kakao ( mniej niż pół łyżeczki, Chodzi o nadanie ciastkom lekkiego brązowego koloru, a nie czekoladowego smaku )
Z tej ilości składników wychodzi 9 ciastek o średnicy ok. 5-7 cm .
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce i zagniatamy ręką, aż wszystkie się połączą i utworzą jednolitą masę. Następnie dodajemy czekoladę i łączymy całość .
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze w odstępach ok. 7 cm. Kulki należy DELIKATNIE ! spłaszczyć.
Nie za mocno, ponieważ w trakcie pieczenia i tak się rozpłyną.
Ciasteczka należy piec około 15 minut nad środkową półką. Po wyjęciu będą miękkie, dlatego należy je rozłożyć na równej powierzchni, aby ładnie zastygły .
Dobra rada: Do ciastek można także wykorzystać czekoladę mleczną lub w proporcjach pół na pół, jednak wtedy należy dodać mniej cukru.
Jeśli chcecie, aby ciastka były bardziej waniliowe możecie dodać ziarenka wanilii lub aromat.
Dodawanie kakao nie jest konieczne. Jeśli go nie dodacie ciasteczka będą dużo jaśniejsze.
Smacznego :-) !
Mmm, musiał być pyszne :)
OdpowiedzUsuń