poniedziałek, 10 lutego 2014
Kokosanki
Jak sama nazwa mówi, są to ciasteczka z kokosem w roli głównej. Są łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska na różnego rodzaju przyjęciach ale także świetnie umilają zwykłe oglądanie telewizji lub czytanie książki :) Kokosanki wychodzą wilgotne, lekko klejące w środku i chrupiące na wierzchu...
Przepis znaleziony bardzo dawno temu, dlatego nie jestem w stanie podać konkretnego źródła. Polecam !
Składniki:
-200 g wiórków kokosowych
-pół szklanki cukru
-2 jajka
- 5 dag masła (roztopione, przestudzone)
-4 płaskie łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki sody
Z tej porcji składników wychodzi około 80 ciasteczek.
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać masło i wymieszać z kokosem, mąką i soda. Całość dokładnie wymieszać. Teraz przystępujemy do formowania kulek. Do tej czynności najlepiej nałożyć rękawiczki jednorazowe ponieważ masa bardzo się klei.
Kuleczki powinny być nieco większe niż orzech laskowy w łupinie. Porcję masy lekko ugniatamy w dłoni a następnie formujemy kulkę. Kokosanki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy nie muszą być duże gdyż ciasteczko praktycznie w ogóle nie rosną.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Smacznego ! :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz