Śmieszna nazwa co ... ? :) Jest to skandynawskie ciasto, które ma szwedzkie korzenie. Przepis znalazłam na blogu "Moje wypieki" ,jednak dodałam kilka swoich modyfikacji. Najsmaczniejszy jest chyba wierzch ciasta... lekko przypieczone płatki migdałowe w karmelu. Pycha ! Ciasto jest lekko wilgotne ale bardzo delikatne. Idealne dla osób dbających o linię :) Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
-3 jajka ( nie mogą być z lodówki, muszą mieć temperaturę pokojową)
-100 g cukru brązowego
-łyżka ekstraktu waniliowego
-150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli morskiej gruboziarnistej
-100 g roztopionego masła (przestudzone)
-125 ml maślanki ( w temperaturze pokojowej)
Wierzch:
-50 g masła
-75 g brązowego cukru
-150 g płatków migdałowych
-3 łyżki mleka
-szczypta soli morskiej gruboziarnistej
-łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem i wanilią. Powinna powstać jasna, puszysta masa.
Następnie w trzech turach dodajemy "mąka+masło+maślanka" mieszając jednocześnie szpatułką. Masa powinna być gładka, kremowa i bez grudek.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 20-30 minut.
Mniej więcej po 15 minutach zaczynamy przygotowywać karmel. Nie wcześniej ponieważ karmel zastygnie zanim ciasto się upiecze.
W rondelku lub na patelni nieprzywierającej umieszczamy wszystkie składniki oprócz migdałów. Zagotowujemy całość od czasu do czasu mieszając. następnie dodajemy migdały i mieszamy całość.
Ciasto wyjmujemy . Nakładamy karmel na wierzch ciasta i wyrównujemy. Podwyższamy temperaturę do 210 stopni i wstawiamy ciasto na najwyższą półkę na 10 minut aż wierzch się zarumieni.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez kilka minut. Następnie oddzielamy ciasto nożem od formy i wyjmujemy.
Można podawać z łyżką jogurtu greckiego :)
Źródło: Moje Wypieki -Toscakaka
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz