Może skusisz się jeszcze na...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 31 stycznia 2014

Ptysiowe "Jezioro Łabędzie"


Małe i lekkie ciasteczka z pysznym kremem, czyli nasze ulubione ptysie. Nazwa pochodzi z języka francuskiego-Petit choux, dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu ciasteczek. Można je podawać z dowolnym kremem i polane czekoladą lub karmelem. Jednak ja najbardziej lubię te tradycyjne- z kremem śmietankowym.
Tym razem moje ptysie zamieniłam w symbol delikatności i lekkości, czyli w łabędzie . Oczywiście polecam. :)

Ciasto parzone:
125 g masła
szklanka mąki pszennej
szklanka wody
4 jajka
szczypta soli
łyżeczka cukru

Krem:
330 ml śmietanki kremówki
300 g serka śmietankowego
cukier puder według uznania
esencja waniliowa



Przygotowanie:
Wodę z masłem zagotować w rondelku.



 Następnie dodać mąkę, sól, cukier i energicznie mieszać aż utworzy się lekka, kremowa masa. 


Odstawić do wystygnięcia. Potem dodajemy po jednym jajku i mieszamy. Masa ma być kremowa, nie za płynna, bez grudek.


Masę przekładamy do rękawa cukierniczego: wyciskamy małe stożki, a także coś na wzór znaków zapytania. Odstępy między nimi muszą być dość duże, ponieważ ptysie mocno urosną. Pieczemy ok. 20 minut (aż się zarumienią) w temperaturze 200 stopni.


Kiedy wystygną przystępujemy do nadziewania.

Śmietankę ubijamy. Dodajemy cukier,esencję i mieszamy. Następnie dodajemy serek.
Odkrawamy "czapeczkę ptysia". Nakładamy krem tworząc mały stożek (używamy do tego rękawa cukierniczego z największą gwieździstą końcówką)


"Czapeczkę" przecinamy na pół. Będą to skrzydła łabędzia.


Skrzydła umieszczamy na stożku a następnie dodajemy ostatni element,czyli szyję.


Ptysie można też nadziewać w inny sposób. Zrobić z boku ciastka niewielki otwór. Wycisnąć do środka trochę kremu a następnie, aby zakryć otwór umieścić tam " szyję" łabędzia. Następnie na ptysiu wycisnąć mały stożek kremu 
                                                                   Smacznego :)

 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz